Endemiska Arterna Madeira

De endemiska arterna i Madeira

Öarna i Madeiraarkipelagen anses vara en hotspot för biologisk mångfald i Atlanten och har ett
mycket värdefullt naturarv. Ögruppen tillhör den makaronesiska biogeografiska regionen, med ett stort antal endemiska arter, rika livsmiljöer och en stor mångfald av landlevande och marina arter. Mer än 7 000 arter och underarter av svampar, växter och landlevande djur har identifierats på öarna, varav 1200 bara finns där.

Boettgers vägggecko eller Selvagens vägggecko

(Tarentola bischoffi)

Denna underart av Boettgers vägggecko är en dag- och nattaktiv reptil som hör hemma på Savageöarna och kan hittas på alla tre öarna: Selvagem Grande, Selvagem Pequena och Ilhéu de Fora. På ön Selvagem Grande kan man hitta den i havsnivå och längs klipporna i små mängder, upp till den centrala platån i större mängd.

Den ses ofta i torra steniga områden och i buskmarker, där den äter insekter. Häckningssäsongen är på våren, mellan april och juli, och vissa dräktiga honor kan fortfarande hittas i augusti. Den klassificeras som sårbar (VU) i den röda boken för ryggradsdjur i Portugal, eftersom den har en mycket begränsad utbredning och är koncentrerad till endast tre populationer, varav två på mycket låga öar, som därmed är sårbara för havsnivåhöjningar (Selvagem Pequena och Ilhéu de Fora).

Madeiras landsnäcka

(Discula lyelliana)

Discula lyelliana är en landsnigelart som är endemisk på Desertaöarna, med endast en känd population i naturen. Den förekommer i ett område med undervegetation på Deserta Grande och kan hittas under stenar eller runt stjälkarna på den vanliga ormbunken. Denna snigel är mest aktiv under natten, när luftfuktigheten i allmänhet är högre, och kan hittas vandrande bland stenar och lövförna.

Som detritivorer livnär de sig på döda djur och växter som finns i marken. Predation av tamråttor och förlust och försämring av dess livsmiljö av strövande getter är, tillsammans med dess låga population och minskade utbredningsområde, de största hoten mot bevarandet av denna art, som anses vara akut utrotningshotad (CR).

Madeirisk väggödla

(Teira dugesii)

Den allätande Madeiras väggödla finns i nästan alla typer av terrestra livsmiljöer på Madeira, från havskusten upp till de högsta bergen. Denna ödla kan bli upp till 20 cm lång och färgen varierar från ljusbrun till mörkgrå. Vissa exemplar (vanligtvis hanar) kan ha skimrande färger, t.ex. grönt, blått och violett.

Deserta Grande vargspindel

(Hogna ingens)

Denna spindel är endemisk i Vale da Castanheira på den nordligaste punkten av Deserta Grande, en av tre Desertas-öar i Madeiras skärgård. Vargspindeln från Deserta Grande kan bli 4 cm lång och ha en benlängd på 12 cm. Dess livsmiljö kännetecknas av öppen mark med sprickor och hål där den kan gömma sig, men den har minskat i utbredning under de senaste åren.

Det uppskattade antalet vuxna exemplar är 4000, vilket gör den till en av de mest sällsynta vargspindlarna i världen, listad som akut hotad (CR) av IUCN. Eftersom det inte finns några inhemska landlevande däggdjur i Vale da Castanheira är denna art ett av de viktigaste rovdjuren i sitt lilla utbredningsområde. Den lever främst på mindre spindlar och andra ryggradslösa djur, men vuxna djur har observerats angripa unga ödlor.